Coccidioza


Coccidioza este o boala a intestinului subtire, foarte larg raspandita in efectivele de porumbei din intreaga lume. Coccidiile isi au habitatul in intenstinul subtire al porumbelului.

Patogeneza: Ca si trichomonadele, cocidiile sunt cele mai raspandite protozoare la porumbei si sunt reprezentate de doua specii: E. labbena si E. columbarum. Ambele specii afecteaza numai porumbeii. Se prezeinta sub forma de ouachisti care devin infectanti numai dupa ce s-au maturat in mediul exterior.

Simptome: Dupa digestia ouachistilor, porumbeii dezvolta leziuni in peretenele intestinal si in decurs de 4-7 zile incep sa excrete ouachisti. Boala poate evolua in doua forme:

 o forma asimptomatica sau subclinica care este si cea mai frecventa – in care porumbeii ingera cantitati mici de ouachisti si reusesc sa se imunizeze. In acest fel se creaza un echilibru intre gazda si parazit;

 o forma acuta, cand porumbeii ingera cantitati mari de ouachisti si evolutia bolii devine grava prin interventia si a altor factori de stres. Porumbeii slabesc, fac diaree mucoapoasa de culoare gri sau sangvinolenta, inapetenta, sete, penaj mat fara luciu cu aspect murdar.

Diagnostic: Se stabileste prin examen microscopic al probelor de fecale preparate prin metoda flotatiei. Forma asimptomatica In camp microscopic apare un numar mic de ouachisti si se noteaza cu =+. Forma acuta In camp apare un numar moderat de ouachisti =++ sau un numar foarte mare in forma severa notati cu =+++.

Tratament: In forma asimptomatica porumbeii nu se tratateaza pentru a nu deranja echilibrul creat intre gazda si parazit. In forma acuta porumbeii se vor trata cu Cocistop C – 1 comprimat la adulti si jumatate de comprimat la tineret, 2 zile consecutiv, urmeaza o pauza de 3 zile si apoi inca 2 zile consecutiv ~ 5 ~ sau Coccistop S in apa de baut, 15 ml la 11 litri de apa, timp de 2 zile; urmeaza o pauza de 5 zile si apoi iar 2 zile tratament. Organismul porumbeilor tineri va fi ajutat prin vitaminizare cu Vita, Vitamix sau Supraelixir + Gingseng dupa schema descrisa la Trichomonoza si Hexamitiaza.